torsdag 05.09 - 2019

FILIPPINERE PÅ FRONTLINJEN
- Arbejdsmigration og faglig organisering i København
Oplæg af Nina Trige Andersen

kl. 20:00 - Entré Gratis

1_Picketing 1978.jpg

 

Filippinere er blevet rekrutteret som arbejdskraft til Danmark siden 1960'erne, men har hidtil ikke fået den store plads i arbejder- og fagforeningshistorien. Ikke desto mindre har filippinske hotelarbejdere - særligt kvinder - været med på frontlinjen i københavnske arbejdskampe i årtier.

 

De var også på barrikaderne i den landsdækkende strejke inden for hotel- og restauration i 1978, som blev skelsættende for fagforeningen HRF. Fagbosserne indgik kompromis med arbejdsgiverne uden om resten af fagforeningen, og en opposition - der krævede øget inddragelse af kvinder og migranter - tog kampen op for en mere aktivistisk og inkluderende fagforening.

 

I 1990'erne blev HRF København forvandlet til en af de mest kampdygtige fagforeninger i landet, vandt stribevis af sager mod hotellerne og fordoblede medlemstallet, ikke mindst som resultat af filippinske stuepigers mobilisering i og uden for fagforeningen.

 

Hør historien om, hvordan marginaliserede arbejdere på en marginaliseret del af arbejdsmarkedet var med til at gentænke dansk fagforeningsstrategi i forhold til spørgsmål som migration, prekarisering og udlicitering.

 

Oplægget er baseret på den nye bog 'Labor Pioneers. Economy, Labor, and Migration in Filipino-Danish Relations, 1950-2015' (Ateneo de Manila University Press, 2019), der kan købes bl.a. i Bogcafeen Barrikaden - og til oplægget.

 

Oplægget vil være gratis og vil være på dansk. Bogcaféen er på 1. sal med adgang via trapper.

 

Husk også Ungdomshusets folkekøkken kl. 19 i Caféen samt baraften i Dødsmaskinen hele aftenen.